Επαγγελματικός κατάλογος δικτύου
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ

Ολύμπου 115, ΤΚ : 54623, Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ
Tel: 2310215259 , Fax: 2310218741
infothes@itd.gr www.chatzivaritis.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας : κ. Ευάγγελος Χατζηβαρύτης
Η ιδέα για τη δημιουργία του κτήματος προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης και η Όλγα Ιακωβίδου μάζευαν τους φίλους τους στη Γουμένισσα κάθε χρόνο, για να εμφιαλώσουν το κρασί της χρονιάς. Οι ατελείωτες συζητήσεις εκείνων των συναντήσεων για το κρασί, αλλά και η αγάπη τους για το καλό κρασί, έδωσαν την ιδέα στο Βαγγέλη και στην Όλγα να δημιουργήσουν το Οινοποιείο  Χατζηβαρύτη.

Ξεκίνησαν αγοράζοντας κάποιες εκτάσεις στην περιοχή Μπινταμπλα της αμπελοοινικής περιοχής Γουμένισσα και το 1994 φύτεψαν τον πρώτο αμπελώνα, έκτασης 50 στρεμμάτων. Οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα αποτέλεσαν τον κορμό του αμπελώνα. Φυτεύτηκαν και κάποιες εκτάσεις με Ροδίτη, Sauvignon blanc. Chardonnay, Merlot και Cabernet Sauvignon. Το 2000 αγοράστηκε άλλο ένα αγροτεμάχιο 50 στρεμμάτων στην περιοχή Βακούφια, κοντά στο χωριό Φιλυριά, το οποίο φυτεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, αποκλειστικά με τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα. Σ΄αυτό το αμπελοτεμάχιο χτίστηκε το οινιποιείο το οποίο ολοκληρώθηκε το 2007. Παράλληλα σε μια έκταση 20 στρεμμάτων άρχισε ο πειραματισμός νέων ποικιλιών όπως η Gewurztraminer προκειμένου να διαπιστωθεί ο εγκλιματισμός τους στις συνθήκες της περιοχής.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με στόχο την εφαρμογή μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, που οδηγούν στην παραγωγή υγιεινών και ασφαλών προϊόντων, χωρίς χημικά υπολείμματα, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Οι περισσότερες εργασίες που απαιτεί ο αμπελώνας γίνονται χειρωνακτικά προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των πρέμνων και η υψηλή ποιότητα των σταφυλιών. Ο Τρύγος για την Νεγκόσκα  το Ξινόμαυρο  και για το Ροδίτη, γίνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.Για το Chardonnay, το Sauvignon, και το Cabernet Sauvignon και το Merlot, o τρύγος γίνεται αρχές Σεπτεμβρίου. O τρύγος γίνεται με το χέρι
 
Το οινοποιείο, βρίσκεται στο 6ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γουμένισσας Γιαννιτσών, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ήπιων λόφων, και περιβάλλεται από τον αμπελώνα. Αναπτύσσεται σε δύο ορόφους επιφάνειας 1000τ.μ. και διαθέτει τον  χώρο παραγωγής, που βρίσκεται στο ισόγειο του οινοποιείου, είναι ειδικά σχεδιασμένος και στεγάζει τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό .

Δίπλα από το χώρο παραγωγής βρίσκεται ο χώρος εμφιάλωσης, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το μηχάνημα εμφιάλωσης με αυτόματο πλύσιμο φιαλών, τοποθέτηση φελλού και επικόλληση ετικετών .Στο υπόγειο του οινοποιείου βρίσκεται ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης των οίνων, στον οποίο σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όλοι οι ερυθροί οίνοι και κάποιοι λευκοί περνούν μέρος της ζωής τους σε καινούρια γαλλικά  δρύινα βαρέλια. Τέλος στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και πελατών μας, τα γραφεία και οι βοηθητικοί χώροι του οινοποιείου.
 
Το Οινοποιείο  Χατζηβαρύτη είναι επισκέψιμο με ραντεβού . Από την Αθήνα με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη και από τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς τα Γιαννιτσά ο επισκέπτης θα πρέπει να πάρει την έξοδο για Ευζώνους . Μετά από 35 χλμ περίπου υπάρχει η έξοδος προς Πολύκαστρο την οποία πρέπει να ακολουθήσει , στρίβοντας αριστερά για Πολύκαστρο , αφού περάσει από Αξιούπολη , Γοργόπη , Στάθη και Γουμένισσα , θα κατευθυνθεί προς Φιλυριά . Ένα χιλιόμετρο μετά τη Φιλυριά στο δρόμο για Γιαννιτσά θα συναντήσει το Οινοποιείο στο δεξί χέρι .
 
Κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Νοέμβρη, οι φίλοι, οι φίλοι των φίλων, οι πελάτες και οι προμηθευτές του Κτήματος Χατζηβαρύτη μαζεύονται στη Γουμένισσα για να γλεντήσουν την απόσταξη του τσίπουρου. Το γλέντι ξεκινάει το μεσημέρι και διαρκεί μέχρι το ξημέρωμα, για όσους αντέξουν. Τοπικά εδέσματα συνοδεύουν το τσίπουρο και το κρασί και τα χάλκινα της Γουμένισσας είναι εκεί για να ξεσηκώσουν τους καλεσμένους σε ατελείωτους χορούς.
 
Διακρίσεις
-Χρυσό μετάλλιο για τον ΟΠΑΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2007 στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2009.
-Χρυσό μετάλλιο για τον λευκό ΡΟΔΙΤΗΣ - ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2009 στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2010.
-Ασημένιο μετάλλιο για τον ΟΠΑΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2008 στον διαγωνισμό MUNDUSvini BioFach 2011 στην Γερμανία
-Ασημένιο μετάλλιο για τον λευκό ΡΟΔΙΤΗΣ-ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2009 στον διαγωνισμό MUNDUSvini BioFach 2011 στην   
  Γερμανία
-Ασημένιο μετάλλιο για τον ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2010 στο 12ο Διεθνή διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης   2012.
 

Λίστα Προϊόντων
Το Κτήμα Χατζηβαρύτη παράγει έξι  οίνους. Τρεις ερυθρούς και τρεις  λευκούς. Τον ΠΟΠ Γουμένισσα (ερυθρό), τον Ξινόμαυρο-Cabernet Sauvignon (ερυθρό), το Mosaic (ερυθρό), το Ροδίτης (λευκός) , το Sauvignon Blanc-Ασύρτικο (λευκό) και το Mosaic ( λευκός )
  • ΠΟΠ Γουμένισσα
  • ΡΟΔΙΤΗΣ
  • ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ - CABERNET SAUVIGNON
  • SAUVIGNON BLANC-ΑΣΥΡΤΙΚΟ
  • MOSAIC ( ερυθρός )
  • MOSAIC ( λευκός )

Εναλλακτικά Στοιχεία Επικοινωνίας :

6 χλμ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ – ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ , 2343041236 , info@chatzivaritis.gr
Line Break (Shift + Enter)


Καλλιεργητικές Συμβουλές

bio-brand
 
Το ξέρατε ότι ...