Επαγγελματικός κατάλογος δικτύου
ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Ν. Χαραυγή, ΤΚ : 50100, Μελίσσια Κοζάνη
ΕΛΛΑΔΑ
Tel: 2461092003 , Fax: 2461045408
abelidis@mailbox.gr www.beliaswines.gr
Υπεύθυνος επικοινωνίας : κ. Απόστολος Μπελίδης
Το οινοποιείο «Το Κρασί του Μπελιά» βρίσκεται στα Μελίσσια Κοζάνης, ένα μικρό και ήσυχο χωριό σε υψόμετρο 575 μέτρων. Στον Βαθύλακο Κοζάνης, όπως και σε όλη τη Μακεδονία, η αμπελοκαλλιέργεια έχει βαθιές ρίζες και μακρόχρονη ιστορία. Συμφώνα με τις ιστορίες που μας διηγούνται οι παππούδες αλλά και διάφοροι περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή, η αμπελοκαλλιέργεια τον προηγούμενο αιώνα αποτελούσε μια από τις βασικές καλλιέργειες και κάλυπτε μεγάλες περιοχές.

Δειλά-δειλά, το 2000 ξεκινήσαμε να φυτεύουμε τον πρώτο αμπελώνα εκτάσεως 32 στρεμμάτων φτάνοντας σταδιακά τα 100 στρέμματα με προοπτικές επεκτάσεως τα επόμενα χρόνια τα 200 στρέμματα.

Η οικογένεια Μπελίδη έχει την δικιά της ιστορία στο οινεμπόριο. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 ο προπάππους μας έφερε μαζί του από το Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης τις άγιες εικόνες της οικογένειας και ορισμένα κλήματα της ποικιλίας Βουλγάρικο. Τα κλήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο αμπελώνας μας, αλλά και πολλοί άλλοι αμπελώνες της περιοχής της Κοζάνης.

Σήμερα διαθέτει αμπελώνες και σύγχρονο οινοποιείο-αποστακτήριο, όπου παράγει οίνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται επίσης στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο αλκοολούχων ποτών και εξάγει στη Σουηδία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των προϊόντων της στον Καναδά και τη Λευκορωσία.


Λίστα Προϊόντων:
 

- Κόκκινο
Κατηγορία:
 Τοπικός Οίνος Κοζάνης
Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon 50% &  Merlot 50%      
Τρυγητός: Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου για το Merlot, πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου για το Cabernet Sauvignon. 
Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή οινοποίηση κάθε ποικιλίας ξεχωριστά. Μετά το τέλος της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης (όταν πραγματοποιείται) γίνονται οι πρώτες αναμίξεις μεταξύ των ποικιλιών. Ακολουθεί η παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τύπου Ermitage και Berthomieu για ένα χρόνο. Την εμφιάλωση ακολουθεί παλαίωση στο μπουκάλι. Ένα κρασί που επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.     
Γευστικό προφίλ: Το κόκκινο είναι ένα κρασί πλούσιο σε τανίνες με συμπυκνωμένα αρώματα και γεύσεις. Η μύτη συνδυάζει τις διαφορετικές αποχρώσεις των ποικιλιών, αλλά και του βαρελιού. Η γευστική εντύπωση είναι έντονη στην αρχή, δομημένη και πλούσια στη συνέχεια, αρωματική και μεγάλης διάρκειας στο τέλος. 
Συνδυάζεται: Συνδυάζει άψογα πλούσια σε γεύση φαγητά με έντονα γευστικά χαρακτηριστικά.
 
- Αναστασία
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης   
Ποικιλιακή σύνθεση: Ροδίτης 60% & Uni blanc 40%
Τρυγητός: Και οι δύο ποικιλίες μαζεύονται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Οινοποίηση: Η τεχνική οινοποίησης αρχίζει με την προζυμωτική εκχύλιση, διαδικασία που έχει στόχο τη μετάδοση των αρωμάτων από τη ρόγα στο κρασί. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες 18 – 20ο C.
Γευστικό προφίλ: Το χρώμα του κρασιού είναι ελαφρά κιτρινωπό με πρασινωπές ανταύγειες. Το άρωμά του είναι σύνθετο, ενώ κυριαρχούν τα φρούτα, όπως το πράσινο μήλο, το αχλάδι, η μπανάνα, αλλά και αρώματα εσπεριδοειδών. Στο στόμα κυριαρχεί η φρουτώδης αίσθηση, η οποία πλαισιώνεται από μια ισορροπημένη οξύτητα.
Συνδυάζεται: Πίνεται δροσερό στους 10-12ο C και συνοδεύει λευκά κρέατα με απλές σάλτσες, ζυμαρικά, οστρακοειδή και φρουτοσαλάτες. 
 
- Λευκό
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης
Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay 100%
Τρυγητός: Μέσα Αυγούστου
Οινοποίηση: Η τεχνική οινοποίησης αρχίζει με την προζυμωτική εκχύλιση, διαδικασία που έχει στόχο τη μετάδοση των αρωμάτων από τη ρόγα στο κρασί. Η αλκοολική ζύμωση αρχίζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε θερμοκρασίες 18 – 20ο C.
Γευστικό προφίλ: Έχει εξαιρετική προσαρμοστικότητα και, χάρη στη μικρή παραγωγή και στον πρώιμο χαρακτήρα του. δίνει κρασιά με οξύτητα.
Συνδυάζεται: Συνδυάζεται σχεδόν με όλα τα πιάτα της σύγχρονης μαγειρικής που στηρίζονται σε υλικά με έντονο γευστικό χαρακτήρα και ξεφεύγουν από την απλή μαγειρική του σπιτιού.
 
- Ροζέ
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοζάνης   
Ποικιλιακή σύνθεση: Cinsant 70% &  τοπικές ροζέ ποικιλίες 30%   
Τρυγητός: Όλες οι ποικιλίες τρυγώνται μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου.
Οινοποίηση: Αμέσως μετά τον τρύγο και την αποβοστρύχωση, ο σταφυλοπολτός οδηγείται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές σε θερμοκρασίες μεταξύ 8 και 10©C, όπου και παραμένει για κάποιες ώρες (συνήθως από 6 έως 12) για την εκχύλιση των ερυθρών χρωστικών. Ακολουθεί διαχωρισμός του μούστου από τα στέμφυλα και μεταφορά του σε ψυχόμενες ανοξείδωτες δεξαμενές.        
Γευστικό προφίλ: Χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας είναι η πολύ έντονη επίγευση που αφήνει στον ουρανίσκο.           
Συνδυάζεται: Συνδυάζει άριστα με μέτρια σε αρώματα φαγητά που συνθέτουν την καθημερινή μαγειρική ενός ελληνικού σπιτιού.

Τσίπουρο
Η μακρόχρονη πορεία στο χώρο της παραγωγής κρασιού μας οδήγησε μέσα από το πέρασμα των ετών και της συνεχούς τριβής και βελτίωσης μας, να είμαστε σε θέση να υπερηφανευόμαστε για το τσίπουρο μας. Η οικογένεια μας, η οποία ασχολείται με το χώρο της οινοποιίας εδώ και επτά γενιές, έχει εντρυφήσει στη φιλοσοφία του τσίπουρου. Το τσίπουρο μας, απόσταγμα από τα τσάμπουρα σταφυλιών ιδιόκτητης και βιολογικής καλλιέργειας φτιάχνεται με πολύ μεράκι και παραδοσιακό τρόπο. Η απόσταξη που για πολλούς θεωρείται μια διαδικασία τυπική, για το οινοποιείο Μπελίδη & ΣΙΑ ΟΕ είναι μια διαδικασία τελετουργίας και κατάνυξης.

Με συνεχή μελέτη και εμπλουτισμό των γνώσεων μας παράγουμε τσίπουρο με γλυκάνισο, τσικουδιά (άνευ γλυκάνισου) και τσίπουρο-τσικουδιά παλαιωμένη σε δρύινο βαρέλι. Το κύριο μέλημα μας στην παραγωγή του τσίπουρου όπως και στο κρασί είναι η χρησιμοποίηση αγνών πρώτων υλών. Ο γλυκάνισος που αρωματίζεται το τσίπουρο είναι άριστης ποιότητας και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά όχι μόνο στη γεύση αλλά και στα “κεφάλια”  όσων καταναλώνουν λίγο περισσότερο.     

Όσον αφορά στην τσικουδιά, οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ίδιες με του τσίπουρου με γλυκάνισο, χωρίς όμως την παρουσία γλυκάνισου.      

Για αυτό το όποιο όμως καμαρώνουμε περισσότερο και το οποίο θεωρείται καινοτομία στο χώρο είναι το τσίπουρο το όποιο παλαιώνεται σε δρύινο βαρέλι. Το χαρακτηριστικό κεχριμπαρένιο χρώμα του σε συνδυασμό με την δρύινη γεύση του βαρελιού το έχουν καθιερώσει στις καρδιές των καταναλωτών σε υψηλή θέση.

Line Break (Shift + Enter)


Καλλιεργητικές Συμβουλές

bio-brand
 
Το ξέρατε ότι ...