Νέα & Ανακοινώσεις
8-9 Ιουνίου «Μάθετε  - Ενημερωθείτε - Καλλιεργείστε Βιολογικά»
11/06/2012
8-9 Ιουνίου «Μάθετε - Ενημερωθείτε - Καλλιεργείστε Βιολογικά»

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 το ημερήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο:
 
«ΜΑΘΕΤΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ...
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ»
 
το οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου "Bio-Brand", από το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, επικεφαλής εταίρο του έργου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής και είχε στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής προϊόντων, καθώς επίσης και για στρατηγικές branding και εργαλεία προώθησης βιολογικών προϊόντων.
 
Το σεμινάριο αποτελούνταν από δυο σκέλη: τις θεωρητικές εισηγήσεις και τη ξενάγηση στο Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και όλοι οι εισηγητές προέρχονταν από εταιρίες-μέλη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων.
 
Η πρώτη ενότητα ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Χαρίση Αργυρόπουλου, Προέδρου της ΔΗΩ, ο οποίος περιέγραψε το γεωργικό επάγγελμα, παρουσίασε τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί σε αυτό, καθώς επίσης και κάποια βασικά χαρακτηριστικά της βιολογικής γεωργίας και τα οφέλη της κομποστοποίησης.  Στη συνέχεια η κα Μαρία Ράππου, Συντονίστρια του Γραφείου Μακεδονίας της ΔΗΩ, παρουσίασε τη νομοθεσία και τους κανόνες πιστοποίησης που διέπουν τα βιολογικά προϊόντα, ενώ ανέλυσε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να ενταχθεί στη βιολογική γεωργία και τα σημεία ελέγχου για την έκδοση του πιστοποιητικού. Ο κ. Γρηγόρης Δατσιάδης, Γεωπόνος Βιολογικής Γεωργίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής αναφέρθηκε σε καλλιεργητικές μεθόδους βιολογικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, ενώ η δεύτερη ενότητα ξεκίνησε με τον κ. Χαράλαμπο Σαράφη, Υπεύθυνο Ζωικής Παραγωγής της ΔΗΩ, ο οποίος παρουσίασε τη βιολογική κτηνοτροφία και κτηνοτροφικές πρακτικές. Ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Βιοαγρός ΑΕ μίλησε για τα προβλήματα των παραγωγών και τη διαδικασία της διακίνησης βιολογικών προϊόντων, ενώ ο Dr Πέτρος Δασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της DASO BUSINESS PERFORMANCE, μίλησε για τη σημασία του Branding και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην ανάπτυξη μιας εταιρείας. 
 
Στην ενότητα με τίτλο: "Βιολογικές Εμπειρίες Παραγωγών", ο κ. Ευάγγελος Χατζηβαρύτης από το Κτήμα Χατζηβαρύτη και ο κ. Δημήτριος Στεφάνου από το Βιολογικό Αγρόκτημα Στεφάνου, μέλη του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, παρουσίασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από την πορεία τους στον κλάδο των βιολογικών και ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. 
 
Μετά το πέρας των εισηγήσεων της κάθε ενότητας ακολουθούσε συζήτηση, την οποία συντόνισε η Δρ Μάχη Συμεωνίδου, Ειδική Σύμβουλος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορους κλάδους και ειδικότητες, είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και τις απορίες τους, τα οποία απαντήθηκαν ένα προς ένα, ενώ τόνισαν την ανάγκη τους για ενημέρωση και για την πραγματοποίηση παρόμοιων επιμορφωτικών δράσεων. 
 
Η τελευταία ενότητα περιλάμβανε ξενάγηση στο αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και πιο συγκεκριμένα σε διάφορες καλλιέργειες και στο τυροκομείο. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ο Δρ. Ευάγγελος Βέργος από το Τμήμα Έρευνας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ο κ. Γρηγόρης Δατσιάδης, συνόδευσαν τους συμμετέχοντες αναλύοντας τις βασικές πρακτικές βιολογικής γεωργίας.


Τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου, μπορείτε να τις βρείτε εδώ.


Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, ως εταίρος του έργου Bio-Brand διοργάνωσε ημερήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο - ξενάγηση σε βιολογικά αγροκτήματα. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε αγροκτήματα που βρίσκονται στην περιοχή Θεσσαλονίκης - Σερρών. Στόχος της ήταν η επαφή των συμμετεχόντων με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας αλλά και με τους ίδιους τους βιοκαλλιεργητές, καθώς και η παρουσίαση των κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων για ορισμένα είδη καλλιεργειών. 
 
1η στάση: «Το Κτήμα τ' Αποστόλη»
Η ξενάγηση ξεκίνησε με το οινοποιείο «Το Κτήμα τ' Αποστόλη». Ο κ. Απόστολος Γούλας υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, τους ξενάγησε στο οινοποιείο του και παρουσίασε την ιστορία της εταιρείας του από το πρώτο έτος που ιδρύθηκε, μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, οι γεωπόνοι της ΔΗΩ συνόδευσαν τους συμμετέχοντες στις καλλιέργειες, όπου παρουσίασαν καλλιεργητικές φροντίδες και τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων ασθενειών της αμπέλου.  
 
2η στάση: Κηπευτικές καλλιέργειες του κου Γρηγόρη Μούσμουλα
Η δεύτερη στάση έγινε στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών του κου Γρηγόρη Μούσμουλα. Ο κ. Μούσμουλας ξενάγησε τους συμμετέχοντες στα θερμοκήπιά του και μοιράστηκε μαζί τους τα προβλήματα της κάθε καλλιέργειας, τους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και τον τρόπο που τα διαθέτει στην αγορά. Στο τέλος της ξενάγησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ολόφρεσκα και γευστικά ανώτερα προϊόντα του κου Μούσμουλα. 
 
3η στάση: Καλλιέργειες ελιάς και αμυγδάλου του κου Γιάννη Παπαδόπουλου και επίσκεψη σε ελαιοτριβείο 
Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε τη δική του εμπειρία από την ενασχόλησή του με τις βιολογικές καλλιέργειες. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε την παραγωγική διαδικασία του έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο ελαιοτριβείο και τους πρόσφερε από ένα δεντράκι ελιάς. 
 
4η στάση:  Συσκευαστήριο της «Βιοφρέσκο»
Η τελευταία στάση έγινε στο συσκευαστήριο της Βιοφρέσκο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Στέφανο Κουρουζίδη και να ενημερωθούν για τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων, τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούνται, καθώς επίσης και για τρόπους και εργαλεία αναζήτησης νέων συνεργατών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. 
 
Κατά τη διάρκεια της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη, τα σχόλια των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα θετικά, καθώς όπως επεσήμαναν η εμπειρία ήταν άκρως επιμορφωτική και εποικοδομητική. 

Φωτογραφίες από τα σεμινάρια μπορείτε να βρείτε εδώ.
 
Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν εντελώς δωρεάν και οι δαπάνες μετακίνησης των συμμετεχόντων καλύφθηκαν από το έργο.
 
Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου "Development of a common branding scheme for the promotion of organic local products of the cross border region - Bio-Brand" που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013".
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςΚαλλιεργητικές Συμβουλές

bio-brand
 
Το ξέρατε ότι ...