Νέα & Ανακοινώσεις
Biogala
25/02/2009
Biogala
Στο δείπνο συμμετείχαν πάνω από 200 δημοσιογράφοι, γνωστοί chef, εκπρόσωποι σημαντικών super market, παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου καθώς και εκπρόσωποι φορέων. 
 

Πρόσκληση - Χαιρετισμοί - Ομιλίες 
Πρόσκληση - Invitation
inv1.jpg
inv2.jpg
inv3.jpg

Χαιρετισμός Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου
Yfupourgos Papadopoulos.doc

Ομιλία Προέδρου Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων (Δ.Β.Π.) κ. Δημήτριου Συμεωνίδη
Proedros Simeonidis.doc

Ομιλία Chef κας Ντίνας Νικολάου
Chef Ntina Nikolaou.doc

Στόχοι της εκδήλωσης ήταν τόσο η επίσημη παρουσίαση των πλεονεκτημάτων των ελληνικών βιολογικών προϊόντων και η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, όσο και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης συνεργασίας σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Στους συμμετέχοντες δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, θέτοντας μοναδικό στόχο την προώθηση του κλάδου των βιολογικών προϊόντων.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το γαστρονομικό πλούτο συνολικά 15 πιάτων, τα οποία επιμελήθηκε με μεγάλη φροντίδα η γνωστή chef κα Ντίνα Νικολάου και ο κος Martin Kirchgasser, σεφ του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία. Οι δύο chef εκείνο το βράδυ μας απέδειξαν με τον πιο γευστικό τρόπο ότι τα βιολογικά προϊόντα εκτός από παραδοσιακά και μεσογειακά πιάτα μπορούν να συνθέσουν και ένα gourmet μενού. Το μενού συνέδεσε αρμονικά τα φρούτα και τα λαχανικά με το ψάρι και το κρέας, τα γαλακτοκομικά με το μέλι και τα όσπρια, τα λαχανικά με τα ζυμαρικά,  το ούζο με το κρασί, αλλά και πλήθος άλλων προϊόντων, διαγράφοντας έτσι ένα μονοπάτι δημιουργικών ευφάνταστων γεύσεων και αρωμάτων.  

Το κάθε πιάτο συνόδευαν κρασιά από διάφορες ποικιλίες και περιοχές της Ελλάδας αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε προϊόντος.  Η επιλογή των κρασιών έγινε από τη sommelier κα Μερόπη Παπαδοπούλου, η οποία φρόντισε να ισορροπήσει προσεκτικά τις απαιτήσεις των πιάτων με τα αρώματα και τη πλούσια γεύση των κρασιών.       

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων κος Δημήτριος Συμεωνίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να αποτελέσουν τους πολλαπλασιαστές του μηνύματος, ότι η βιολογική γεωργία είναι η απάντηση στα διατροφικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος καταναλωτής. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Δίκτυο, είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με μέλη από όλη την Ελλάδα και στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου. Στη συνέχεια ευχαρίστησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την αιγίδα του οποίου τέλεσε η εκδήλωση και την Helexpo με την Έκθεση Biologica, η οποία ήταν ο κεντρικός υποστηρικτής της βραδιάς, καθώς και τις εταιρείες Βίοτος, Κουρέλλας, Μελίνο, Thinkgreen, Trofino και Vivartia για την ευγενική χορηγία των προϊόντων.

Τη  βραδιά τίμησε με τη παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη θερμά το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων για τη διοργάνωση και τόνισε τη μεγάλη προοπτική του κλάδου, όπως επίσης και την ευεργετική επίπτωση των βιολογικών αγαθών στην υγεία, στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη της υπαίθρου.  Επίσης, πρόσθεσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και πιστοποίησης, έτσι ώστε αφενός να μην αποτελεί η γραφειοκρατία τροχοπέδη στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, αφετέρου και το πλέον σημαντικό να διασφαλίζεται ο καταναλωτής-χρήστης από την παρεχόμενη πιστοποίηση. 

Ο Διευθυντής Περιοδικών Εκδόσεων της Καθημερινής κος Σωκράτης Τσιχλιάς μας μίλησε για τους μύθους και τις αλήθειες των βιολογικών προϊόντων ξεδιαλύνοντας το τοπίο. Σημείωσε ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα σύγχρονων τεχνολογιών υψηλής τεχνογνωσίας σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για απλά παραδοσιακά προϊόντα. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι φορείς εμπορίας να συνδράμουν τα μέγιστα στο να έχουν οι καταναλωτές στη διάθεσή τους όχι απλά βιολογικά προϊόντα, αλλά υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα.

Την Helexpo εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής κος Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τη Biologica 2009 που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τρεις εκθέσεις, Detrop, Οίνος και Private Label, στις 6-9 Μαρτίου 2009 και αναμένεται να έχει εμπορικούς επισκέπτες από το Λονδίνο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Ο κος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η Biologica 2008 κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 200 εκθέτες, ενώ οι  επισκέπτες οι οποίοι ξεπέρασαν τις 4.000, προέρχονταν από Ελλάδα, Βουλγαρία, Βοσνία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Λίβανο και Σουηδία. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Ντίνα Νικολάου, η οποία ανέφερε ότι η πρόσκληση του Δικτύου να σχεδιάσει ένα μενού αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα ήταν συνάμα και μια πρόκληση να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς και τη διαδρομή τους. Επίσης πρόσθεσε ότι το μενού αυτό υπήρξε μια εξαιρετικά σημαντική η εμπειρία για τους ανθρώπους που εργάστηκαν καθώς έμαθαν προϊόντα που δεν γνώριζαν ενώ ανακάλυψαν την ιδιαιτερότητά τους στον τρόπο παραγωγής τους. Τέλος, η κυρία Νικολάου κάλεσε όλους τους επαγγελματίες να σταθούν δίπλα στη προσπάθεια των ανθρώπων που παράγουν τα βιολογικά προϊόντα, να τους δώσουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.

Η κα Μερόπη Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της επισήμανε ότι στην αμπελουργία η ματιά προς το μέλλον δεν μπορεί παρά να βλέπει αποκλειστικά και μόνο τη βιολογική καλλιέργεια. Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος όλων όσων εμπλέκονται στην ιστορία της βιολογικής αμπελουργίας και παραγωγής πρέπει να είναι η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη και το εξαιρετικής ποιότητας τελικό προϊόν, τονίζοντας ότι τόσο η ελληνική όσο και η διεθνή εμπειρία έχουν αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό.     

Η πρωτοβουλία αυτή του Δικτύου για τη διοργάνωση ενός τέτοιου επαγγελματικού δείπνου αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας για την προώθηση του κλάδου καιτην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοιου είδους εκδήλωση στον κλάδο των βιολογικών.  Αυτή τη βραδιά το Δίκτυο προσπάθησε να δημιουργήσει τα θεμέλια και να ανοίξει ένα δρόμο επικοινωνίας μεταξύ εταιρειών, παραγωγών, δημοσιογράφων, φορέων και καθοδηγητών κοινής γνώμης.

Το Βιβλίο των Συνταγών θα το βρείτε εδώ...
 
Φωτογραφίες από την Εκδήλωση θα βρείτε εδώ...
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςΚαλλιεργητικές Συμβουλές

bio-brand
 
Το ξέρατε ότι ...