Νέα & Ανακοινώσεις
05/09/2013
"Packaging the Future: Environmentally Safe Compostable Packages" «Βιοδιασπώμενες Συσκευασίες: Οι συσκευασίες του μέλλοντος»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του workshop με τίτλο: "Packaging the Future: Environmentally Safe Compostable Packages", που διοργάνωσαν την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013, το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μέλος του Enterprise Europe Network.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Ecopack, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων. Το έργο Ecopack, το οποίο έχει διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, είχε στόχο να μελετήσει τη διαδικασία της κομποστοποίησης των βιοδιασπώμενων συσκευασιών και του τρόπου αποικοδόμησης των υλικών τους κατά την απόρριψη της συσκευασίας.

Οι μελέτες αυτές βασίστηκαν μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένες μετρήσεις για τις τοξικολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται κατά την  ενσωμάτωση της συσκευασίας με το έδαφος. Βάσει αυτών των μελετών  απώτερος στόχος του έργου ήταν η δημιουργία ενός νέου προτύπου πιστοποίησης για βιοδιασπώμενες συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να κομποστοποιηθούν και είναι ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον. Στο έργο συμμετέχουν συνολικά έξι εταίροι από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, ενώ υποστηρίχθηκε από διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα από Γαλλία: Danone, Papeterie de Raon, Soparco Vegeplast, από Ιταλία: Novamont, από Ισπανία: Ecopapel και από Ολλανδία: Rodenburg Biopolymers.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Πέτρος Δασόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής του πάνελ, ο Dr. Daniel Ribera, ο οποίος είναι ο συντονιστής του έργου Ecopack. Ο Dr. Ribera παρουσίασε λεπτομερώς το έργο, τη μεθοδολογία στην οποία βασίστηκαν οι εταίροι, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτό, τονίζοντας παράλληλα ότι βάσει των αποτελεσμάτων του έργου, προς το παρόν, το κομπόστ που παράγεται από τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες δεν πληροί τις αρχικές προϋποθέσεις και συνεπώς δεδομένου ότι το έργο ολοκληρώνεται δε δύναται να δημιουργηθεί το πρότυπο πιστοποίησης Ecopack. Μελλοντικά, οι εταίροι του έργου, πρόκειται να καταθέσουν εκ νέου πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη με στόχο τη δημιουργία του προτύπου. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Jeroen Van Soest, Chief Technical Officer της Rodenburg Biopolymers B.V., παρουσίασε την πορεία της εταιρείας και τα προϊόντα της.

Ο επόμενος εισηγητής κ. Philippe Reutenauer, Plastic Materials Development Manager, της Danone παρουσίασε την περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία τονίζοντας ότι από το 2008 μέχρι το 2012 η Danone μείωσε το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 32,5%, ξεπερνώντας κατά 5,2% τον αρχικό της στόχο, ενώ μείωσε την κατανάλωση νερού από το 2000 έως το 2012 κατά 43%. Επιπλέον, η εταιρεία πειραματίζεται με νέα ανανεώσιμα υλικά, όπως 30% biobased PET, GreenHDPE, PLA, επιδιώκοντας να εδραιώσει τη χρήση τους.

Για την πολιτική της Novamont να δημιουργεί προϊόντα από ανανεώσιμες πρώτες ύλες από αγροτικά προϊόντα μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας κ. Christophe Doukhi-de-Boissoudy. Στα επόμενα έτη η εταιρεία πρόκειται να πραγματοποιήσει πάνω από 500.000.000€ επενδύσεις στο κομμάτι της έρευνας και των υποδομών. 

Ο κ. Γιώργος Καζαντζόπουλος, Managing Partner της GLOBAL CHALLENGES και σύμβουλος βιώσιμης ανάπτυξης παρουσίασε τον αντίκτυπο που έχουν τα διάφορα είδη συσκευασίας στο περιβάλλον,  ενώ παράλληλα παρουσίασε πετυχημένα παραδείγματα εταιρειών, των οποίων οι συσκευασίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Ο κ. Νίκος Ευαγγέλου, Senior Sales Manager της ALFA BETA ROTO ΑΕ, έδωσε στοιχεία για τον κλάδο της συσκευασίας τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις μεσαίου μεγέθους εταιρείες και αρκετές μικρές, ενώ πιο συγκεκριμένα για τις βιοδιασπώμενες συσκευασίες τροφίμων ακόμα η αγορά στην Ευρώπη βρίσκεται κάτω του 1%.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση, υπό το συντονισμό του κ. Χρήστου Μουρτζιόπουλου, Διευθυντή Διαχείρισης Ποιότητας της Μπαρμπα Στάθης ΑΕ και μέλος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι για το άμεσο μέλλον αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών, καθώς επίσης και η περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών.

Βασικό συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι παρόλο που η χρήση των βιοδιασπώμενων συσκευασιών δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένη, λόγω του αυξημένου κόστους, αναμφισβήτητα ο στόχος για το μέλλον θα πρέπει να είναι η ευρεία χρήση τους, δεδομένου ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαχείρισης αποβλήτων που περιέχουν οργανικά υπολείμματα. 

Το Πρόγραμμα του Workshop
Τις Παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να τις βρείτε εδώ
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςΚαλλιεργητικές Συμβουλές

bio-brand
 
Το ξέρατε ότι ...