Γιάννης Λουκάκος
Ρεβίθια σαλάτα, με λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα
21/02/2013
Ρεβίθια σαλάτα, με λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα
Από τον Γιάννη Λουκάκο





Υλικά
Για το μαγείρεμα των ρεβιθιών
250 γρ. ρεβίθια
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
125 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
50 γρ. μπέικον
50 γρ. σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες)
700 ml. νερό
Αλάτι
Για τη σαλάτα
700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα
140 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
140 γρ. ντομάτα λιαστή, κομμένη σε λεπτές φέτες
60 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. χυμό λεμόνι
50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
20 γρ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
 
Εκτέλεση
Για το μαγείρεμα των ρεβιθιών
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 700 ml νερό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά και το μπέικον (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούμε στη συντήρηση.
 
Για τη σαλάτα
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε. Καλό είναι να αφήσουμε τη σαλάτα για λίγες ώρες να μαριναριστεί πριν τη σερβίρουμε. Αν χρειαστεί όμως να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να την αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς



Γιάννης Λουκάκος

Γιάννης Λουκάκος
www.yiannislucacos.gr