Επιδόρπια
Κερασόπιτα αφράτη
21/02/2013
Κερασόπιτα αφράτη
Από την Ντίνα Νικολάου




Υλικά (για 1 ταψάκι διαμέτρου 24 εκ.)
250 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), μαλακωμένο καλά για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεμένο με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή (και 1 κουτ. σούπας βούτυρο επιπλέον, για το ταψάκι)
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 1 κουτ. σούπας επιπλέον για το ταψί
6 αυγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
250 γρ. ζάχαρη
1 γεμάτο κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
80 γρ. τριμμένη αποξηραμένη καρύδα
8 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι
250 γρ. φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια, τα οποία αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο
Χυμός από ½ λεμόνι
 
 
Εκτέλεση
Εκτός από κεράσι, το γλύκισμα αυτό φτιάχνεται και με φρέσκες βανίλιες ή δαμάσκηνα. Αν δεν βρούμε αντίστοιχη μαρμελάδα, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε κόκκινη μαρμελάδα, όπως από ανάμεικτα φρούτα του δάσους  ή φράουλα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180º C. Βουτυρώνω ελαφρώς και στη συνέχεια αλευρώνω ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. Χτυπάω στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το μαλακωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), το αλεύρι, κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα και χτυπάω λίγο ακόμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάω τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να φτιάξω σφικτή μαρέγκα. Την προσθέτω στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύω με μια σπάτουλα, με κυκλικές και απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην πέσει ο όγκος της. Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι με το μείγμα των κρόκων και ισιώνω την επιφάνεια. Εκεί απλώνω με μια σπάτουλα τη μισή μαρμελάδα κεράσι. Ψήνω το γλυκό για 10΄. Το βγάζω από το φούρνο και απλώνω τα κεράσια πάνω στη μαρμελάδα. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω για άλλα 40΄- 50΄, μέχρι το γλυκό να σφίξει καλά (το δοκιμάζω, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού –πρέπει να βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα). Βγάζω το γλυκό από τον φούρνο. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω την υπόλοιπη μαρμελάδα, ανακατεύοντας, για 2΄- 3΄. Προσθέτω τον χυμό λεμονιού, ανακατεύω και περιχύνω την κερασόπιτα, όσο είναι ακόμη ζεστή. Την αφήνω να κρυώσει και τη σερβίρω.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς