Κυρίως πιάτα
Βελουτέ με φακές, αρωματικό λάδι, γιαούρτι και σοτέ λαχανικών
05/02/2013
Βελουτέ με φακές, αρωματικό λάδι, γιαούρτι και σοτέ λαχανικών
Από την Ντίνα Νικολάου




Βιολογικά υλικά που θα χρειαστούμε 
(για 4 μερίδες)
1 φλιτζάνι φακές
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 καρότο τριμμένο
1 μικρή σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
1 lt ζωμό πουλερικών
½  κουτ. γλυκού. θυμάρι ξερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τα λαχανικά: 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 ξινόμηλο όλα σε brunoise
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό και μισό φλιτζάνι για τη διακόσμηση
Λάδι αρωματισμένο με θυμάρι
 
Διαδικασία
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ξερά, τα καρότα, τη σελινόριζα και το σέλερι στο ελαιόλαδο. Βρέχουμε με το ζωμό πουλερικών, προσθέτουμε τις φακές και τις βράζουμε. Τις περνάμε από το μίξερ και τις ξαναβάζουμε στη φωτιά,. προσθέτουμε το γιαούρτι και ζεσταίνουμε καλά τη σούπα ανακατεύοντας τη χωρίς όμως να τη φτάσουμε στο σημείο του βρασμού. Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο μαζί με το μήλο. Σερβίρουμε σε ποτήρια το βελουτέ και πάνω προσθέτουμε από ένα κουταλάκι γιαούρτι και ένα κουταλάκι από το σοτέ λαχανικών. Περιχύνουμε με το αρωματικό λάδι.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Οι πλούσιες σε άμυλο φακές και τα βοτανικά αρώματα του θυμαριού βρίσκουν καταφύγιο σε ρουστίκ κρασιά από Αγιωργήτικο ή σε μια δροσερή Μαντινεία. Εναλλακτική πρόταση αποτελεί μια διακριτική ρετσίνα νέας εποχής που θα στεκόταν με υπερηφάνεια δίπλα σε μια φουτουριστική εκδοχή της παραδοσιακής σούπας από φακές .
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς