Κυρίως πιάτα
Ψαρονέφρι σε γλυκοπικάντικα αρώματα με πολέντα τραχανά και σάλτσα μήλου
05/02/2013
Ψαρονέφρι σε γλυκοπικάντικα αρώματα με πολέντα τραχανά και σάλτσα μήλου
Από την Ντίνα Νικολάου




Βιολογικά υλικά που θα χρειαστούμε
(για 4 μερίδες)
500 γρ. ψαρονέφρι από τα Γρεβενά
500 ml λευκό κρασί
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 μήλα
1 ξυλάκι κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού. πιπερόριζα σε σκόνη
1 κ. γλ. πάπρικα σε σκόνη
ελαιόλαδο
Για την πολέντα με τραχανά
100 γρ. κασέρι τριμμένο
2 φλιτζάνια τραχανά γλυκό
2 κουτ. σούπας. πολέντα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
 
Διαδικασία
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φετούλες και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το καρυκεύουμε και το βάζουμε σε ένα ταψάκι. Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα 2 από τα μήλα, τα οποία έχουμε κόψει σε κυβάκια. Καρυκεύουμε με τα μπαχάρια και σβήνουμε με το κρασί. Μετά από 5’ ρίχνουμε το μίγμα του τηγανιού στο ταψάκι μαζί με το ψαρονέφρι. Ψήνουμε στο φούρνο για 15’ . Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε τα υπόλοιπα μήλα, τα οποία έχουμε κόψει σε φετούλες, σε λίγο ελαιόλαδο και τα καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά που βάλαμε στο ψαρονέφρι.
Βράζουμε τον τραχανά και τον μεταφέρουμε σε ταψάκι με την πολέντα, το τυρί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο για 15’.
Σερβίρουμε το ψαρονέφρι με την πολέντα και τις φετούλες μήλου. Πολτοποιούμε τη σάλτσα του ταψιού και περιχύνουμε το φαγητό.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ:    Το χοιρινό είναι ένα κρέας που ταιριάζει τόσο με λευκά όσο και με κόκκινα κρασιά. Εδώ τα μήλα και τα μπαχαρικά, μας επιτρέπουν να το συνοδεύσουμε είτε με ένα Chardonnay πλούσιο σε σώμα και λιπαρότητα περασμένο από βαρέλι, είτε με ένα ερυθρό Αγιωργήτικο, μια Νεμέα π.χ. όπου η ένταση θα βρίσκεται στο φρούτο και όχι στο βαρέλι.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς