Κυρίως πιάτα
Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί και σάλτσα ντομάτας
21/02/2013
Μελιτζάνες στο φούρνο με τυρί και σάλτσα ντομάτας
Από την Ντίνα Νικολάου




Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες, (κατά προτίμηση στρογγυλές και όχι μακρουλές), κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
8 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες* και κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
300 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί άλμης, τριμμένο(καταχρηστικά, τη λέμε και κατσικίσια «φέτα») ή 300 γρ. χαλούμι, μουλιασμένο για λίγες ώρες σε νερό για να φύγει η υπερβολική του αλμύρα και τριμμένο. Διαλέξτε ένα «στεγνό» λευκό τυρί, όπως ένα σκληρό κατσικίσιο, τόσο για την πικάντικη γεύση του, όσο και για να τριφτεί εύκολα και να μην σκορπίσει υπερβολικά υγρά στο φαγητό
Αλάτι
Φρεκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση
Βάζω τις φέτες μελιτζάνες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τις αλατίζω καλά και τις αφήνω για 30΄, μέχρι να «ιδρώσουν». Τις ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τις σκουπίζω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Αραδιάζω τις φέτες μελιτζάνας σε μια λαμαρίνα φούρνου σε μονή στρώση, τις αλείφω με το μισό από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και τις ψήνω στο γκριλ για 3’ – 4’ από κάθε πλευρά. Τις βγάζω και τις αφήνω κατά μέρος. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 - 3 κουτ. σούπας νερό και προσθέτω το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αφήνω να αχνιστούν σε μέτρια φωτιά  για 2΄– 3΄, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω τις ψιλοκομμένες τομάτες και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύω και προσθέτω το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά για περίπου 6΄, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τον μαϊντανό και τον βασιλικό, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200º C.  Αδειάζω το 1/3 της σάλτσας τομάτας σε ένα βαθύ μέτριο ταψί και σκεπάζω με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω σκορπίζω το μισό τυρί και άλλο 1/3 από τη σάλτσα. Σκεπάζω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω σκορπίζω το υπόλοιπο τυρί και περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα. Βάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω το φαγητό για περίπου 40΄. Το σερβίρω ζεστό ή κρύο.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς