Ορεκτικά
Μπακλαβάς με καρότα, άνηθο, αμύγδαλα & λευκό τυρί
21/02/2013
Μπακλαβάς με καρότα, άνηθο, αμύγδαλα & λευκό τυρί
Από την Μυρσίνη Λαμπράκη




Υλικά
3 κουτ. σούπας μαργαρίνη  
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο   
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη    
1 κιλό καρότα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό 
3 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη       
Χυμός ½ λεμονιού  
Ξύσμα 1 λεμονιού   
9 φύλλα κρούστας   
100 γρ. μαργαρίνη   
90 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα, ανάλατα και ψιλοκομμένα       
250 γρ. λευκό τυρί θρυμματισμένο
4 κουτ. σούπας μέλι 

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 15΄ να καραμελώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα, τον άνηθο, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύετε για 2΄. Αλατοπιπερώνετε, αδειάζετε 500ml νερό και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 25-30΄ μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο από το νερό και να μαλακώσουν τα καρότα (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο νεράκι αν δείτε πως τα καρότα δεν έχουν μαλακώσει).  
Απομακρύνετε από τη φωτιά και πολτοποιείτε το 1/3 από τα καρότα στο μπλέντερ. Επιστρέφετε τον πουρέ στο κατσαρολάκι και ανακατεύετε.  Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 30x20εκ. και απλώνετε 1 φύλλο, βουτυρώνετε ξανά και επαναλαμβάνετε άλλες 2 φορές. Απλώνετε το μισό μείγμα από τα καρότα, τα μισά αμύγδαλα και το μισό λευκό τυρί. Απλώνετε άλλα 3 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα και τα υπόλοιπα καρότα, αμύγδαλα και λευκό τυρί. Τέλος, καλύπτετε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα.         
Χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια του μπακλαβά με ένα μαχαίρι, βουτυρώνετε και τον βρέχετε με λίγο νεράκι. Ψήνετε για 30-35΄ μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Απομακρύνετε από το φούρνο και τον αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Περιχύνετε με το μέλι και σερβίρετε.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter Μοίρασμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς